torsdag 8 oktober 2009

Vi lekte nyss i inhägnad. Glömde fota så jag fotade utanför när vi var på väg hem. Tränade lite också att strunta i godis på marken pga när man har kastrerats så kan man bli mer hungrig och ta mat på bordet vilket han inte gör nu. Men han kan börja m det så jag vill träna mer så han kommer ihåg det sen när han e sugen. Förbereda mig och honom att såna biverkningar kan komma då e det bra och träna innan. Han e jätte duktig på att plocka upp johannas saker t lådan. Det har vi tränat mycket på. Men han kan ej låta bli bita lite mer än bara lyfta så de kan gå sönder. Typ leka lite m saker i munnen. Någon tips för om jag säger nej släpper han dem och tror han gör fel. Han höll ju på att lyfta de till lådan men tuggar typ 2 till 3 ggr på dem innan
Han släpper ner den. Någon tips hur han ska släppa dem fort ? Kram

onsdag 7 oktober 2009



Bamse drar väldigt mycket mer nu.
Han är besatt av andras lukt och jag vet ej om det är på grund av sprutan han fått,  eller att det är höst nu då många hundar löper..
Han brukar dra mycket när andra hundar eller mina barn är med på promenaden.
Då vill han alltid vara först av alla och gå först...

Nu drar han så hårt och struntar i om jag säger nej!
Han har fått nya krafter nu så att när han vill lukta på något så gör han det punkt och slut! Måste skrika som fan för att han ej ska åt den stenen eller åt en stolpe.
Så bor ni nära mig o hör någon skrika som en idiot så är det bara JAG!!


Linnea & Bamse

måndag 5 oktober 2009

Om Chip Suprelorin

Tänkte skriva lite berättelse + länkar om just den chipen Bamse fått idag!

Den är ganska rätt ny fick jag veta och det kostar 800 kr sen får man fylla på varje halvår. Och det operationen Bamse skulle göra kostar oss 6300 kronor,så det är faktiskt mycket pengar och dessutom vet vi ju inte om det funkar,så det e värt o prova ett år typ..

Jag bestämde att ge chip istället för att kasterera kirurgiskt  för han har så svårt för sjukhus och hans operation ( ena pungen i magen ) är en rätt stort operation där han kommer att ha ont, och om man känner honom rätt kommer han må jättedåligt långt tid och vill ej "göra i onödan" om det ej fungerar, för vi gör mest för han ska bli lugn och minska sin vaktinsikt och bli lite latare :-)


Cancer? Ja, läkaren sa att cancer drabbas ofta de äldre hundar,så vi hinner se först om sprutan hjälper och hjälper det honom och han blir lugnare, då får vi chansen och träna honom igen o han blir normal igen,sen kan vi självklart göra kastering längre fram när han är mycket lugnare, inte nu när han är så arg och allt möjligt.

Det bamse fick heter Suprelorin och sattes in med en chip.

Vad är Suprelorin?


Suprelorin är ett implantat som innehåller den aktiva substansen deslorelin. Läkemedlet finns tillgängligt som en implantatinjektor.

Vad används Suprelorin till?
Suprelorin används för att framkalla tillfällig ofruktsamhet hos hanhundar. Det används på friska, okastrerade, könsmogna hanhundar. Implantatet införs subkutant under den lösa huden på ryggen mellan nedre delen av nacken och ländregionen. Suprelorin börjar ha effekt efter omkring sex veckor, och effekten håller i sig i sex månader, varefter hunden vid behov kan få ett nytt implantat.
Läkemedlet har effekt omedelbart vid ny implantering ungefär sex månader efter den senaste.

Hur verkar Suprelorin?
Det aktiva innehållsämnet i Suprelorin, deslorelin, fungerar som det naturliga hormonet gonadotropinfrisättande hormon (GnRH), som reglerar utsöndringen av andra hormoner som har med fruktsamheten att göra. Suprelorin ges som ett implantat som långsamt frisätter en kontinuerlig låg dos av deslorelin. Detta undertrycker (blockerar) produktionen av follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniseringshormon (LH).
Som en följd av detta cirkulerar mindre testosteron i blodet hos hanhundar, de slutar producera spermier och driften minskar.
Om en hund som behandlas med Suprelorin skulle para sig med en löptik är risken för att tiken skall bli dräktig mycket liten.

*********************

Länkar och någon som skrev i någon debatt både positiv och negativ om Chipet..

Jag skulle avråda mot gamla sortens hormonspruta som man tar var tredje månad!

Det finns en ny som heter Suprelorin, ett chip som sätts in inanför huden på hunden. Den tillför inga hormoner som den gamla sprutan utan tar istället bort hanhundens testosteronproduktion. Den har funkat kanon på min hane och på andra jag vet som har den. Könsdriften försvinner.
Har en tik också och han bryr sig inte om hennes löp.


*********************


Min dotters hund fick i september sin första kastreringsspruta för han var väldigt testosteronstin. Han gjorde jätteutfall emot alla hundar han såg när vi var ute med honom. Sprutan har verkat jättebra, men än kan det ibland komma små utfall ca en gång i veckan. Nu går det att avbryta och vi kan gå vidare direkt. Det gick inte förut, då fick man stå och lugna ner honom länge efteråt.


**********************

Jag har gjort det på min hane, och det är en stav som läggs i nacken som blockerar hypofysen som jag förstod det och inte har de biverkningar som hormonsprutan tydligen har.

Vad jag däremot märkte var att han började dricka ofantliga mängder vatten och kissade OTROLIGA mängder, till och med "kissade på sig" ....Han fullkomligt tömde sig som en ko
Jag ringde upp veterinären för att fråga om detta var normalt, men dom hade ingen erfarenhet av det...Efter kontroll konstaterades att han inte heller hade några problem i njurar eller diabetes eller liknande.
Jag sökte på nätet och fann att det finns ett samband mellan urintömning och hypofysen så möjligen kan det ha blivit något knas där....
Annars tycker jag det funkade jättebra! Han blev en annan hund över en dag! Vi gjorde det enbart för att se om det skulle vara någon idé att kastrera och det kommer vi göra. Han "taggade av" betydligt, och en promenad som tidigare innebar en sjukt stressad kille med 150 benlyft blev en lugn kille med 4-5 kisspauser
Nu har vi ju en väldigt osäker hund med en hel del problem som inte löser sig med kastrering...däremot är han lättare att arbeta med när han inte är så stressad, och vi hoppas därför kunna lösa "knutarna"

*******************


För vår del sänkte det Olas immunförsvar kraftigt, vilket ledde till att han utvecklade allergi mot hushållsdammkvalster. Han blev riktigt dålig i somras pga det och tanken att låta honom somna dök upp mer än en gång. Veterinären som rekommenderade det nekar fortfarande till att chipet kan ha haft inverkan, men då Ola var fullt frisk innan har vi av flera andra veterinärer fått bekräftat att det visst kan ha varit chipet. Jag har även haft kontakt med ett flertal andra hundägare som låtit chipa sina hanar, alla med olika raser och blandade åldrar, och även de har insjuknat kraftigt 4-5 månader efter att chip sattes in.
Nu finns även ett chip som hunden får under huden (liknande ID-chip) som utsöndrar hormon under ett antal månader (kanske kan jämföras med P-stav till människa?). Detta har inga biverkningar såna som p-sprutan. Chipet heter Suprelorin och fungerar genom att det stoppar produktionen av testosteron. Hundens testiklar krymper under tiden som chipet har effekt och resultatet blir detsamma som vid kirurgisk kastration. Inga spermier, inget testosteron, ingen könsdrift.

******************



LÄNKAR:
http://www.goldnews.se/omvardnad/kastrering.html
 Om en golden som gjort liknande ingrepp.

Nyheter ! Han har svamp i öron kan vara mkt orsak till att han var irriterad m m och nu fick han spruta testernon istället för operation för de tyckte han ej ska operera pga han e så rädd och det kanske ej ens fungerar. Inom två veckor kommer han bli lite värre sen minskar det. Så ni vet. Sprutan heter suprelom ngt sånt och är ny. Det andra gamla är dålig ja men det här är lika bra som en kastering. Pröva först se om bra sen kasterera sen. Onödigt att operera om det ej fungerar. Annars frisk och mår bra. Vill höra er åsikt om ni vet något om det där sprutan. Mvh linnea & bamse.

söndag 4 oktober 2009

Bestämt att ge Bamse en chans till

Hej!
Har bestämt att ge Bamse en chans till - jag menar jag ska se vad läkaren säger imorgon.
Tycker han att Bamse redan är för dålig så får vi ta det då och fundera.
Tycker han att Bamse annars är frisk och bara problem med sin beteende etc så är det ju bara och träna bort det.
Men efter kastering är jag beredd på att Bamse blir helt knäpp i huvudet ett bra tag så det e ingen ide någon kommer o hälsar på för då kommer jag nog ej lita alls på Bamse.

Så han måste få vara ifred och ta det lugnt och få förtroende för allting igen och inse att vi bara vill hjälpa honom.

Det ska bli spännande imorron, nu är Bamse rätt aggressiv mot allting, han mår nog inte bra så jag är jättenervös hur det ska bli på veterinären, lika bra och sätta på munkorg direkt.

Och jag kommer inte säga någoting om att Bamse har svårt med folk som pratar med svenskbrytning ha ha ha ha :-)

Så får de ta det om det kommer in en som pratar med brytning och Bamse blir ännu orolig så får de ta det :-)
Händer det något sen får jag väl förklara det efteråt..

Funderar om jag vågar fråga dom om det bara e svenskar där o fråga då om man verkligen inte ska berätta allt, vill veterinären inte veta allt eller vill de? Det är ju bra o veta om man verkligen ska berätta allt, men då frågar jag efter OPERATIONEN så de ej kan bråka om det sen ha ha ha :-)

Mimmi kommer som vanligt med, jätteskönt!
Skulle nog ej klara det utan henne!!

Kommer berätta mera sen hur det gått o bilder kommer också!

Massor med kramar från
Linnea & Bamse