lördag 5 september 2009

HUNDCAMPUS 4:E SEPTEMBER

SISTA DAGEN FÖR VECKAN, KOMMER TILLBAKA OM 1 VECKA!


09.00-10.00 Diskutera med Lennart i hans rum om olika saker


10.00 - Lab


11.30 -13.30 LUNCH


14.00 Träna i lab med inkallningträning
           Gå ut o träna möta andra hund
           Ögonkontakt



15.15 Trix med Bamse med Marie




Träffade rektor och tolken kom och vi,jag maria och Björnar (!!! nu stavar jag väl rätt? hihi )  ja tro det eller ej en kille heter Björnar, och inte björne eller bjarne som jag brukar kallas,han e norrman o ni vet..norrmän...!?!?!? ha ha skojar..




Vi diskuterade om olika grejer med Bamse och sånt där och sen började vi träna i Lab lite, men jag hade dålig koncenteration idag, jag pallade inte och hade tinnitus så jag gjorde ingen bra jobb o då gör inte Bamse bra jobb heller,så jag kände jag ville avbryta för jag gjorde ju bara fel hela tiden.
Väldigt synd för jag längtade efter lab och visste ej då att jag inte var sån, dessutom tror jag att jag var trött idag..Fredag! :-)



På lab o han ska lukta efter min svettlukt o markera
vilken av burkar luktar mig :-)
Som ni ser försökte vi träna men jag var
inte på topp idag!




Så vi avbröt och fortsatte att träna i min rum istället med att de knackar på dörren och Bamse ska meddela mig och då klickar jag, o det funkade jättebra fast jag var trött men det där var ok, det där var mer "rutin" och inte ngt jag behövde tänka så mycket.. Alltså det e ju så jag lever under min vardag, sitta o koppla av och Bamse kommer o puttar min knä o jag klickar o går o öppnar..
Inget märkvärdigt, så det gick så bra.

Och han skällde inte elller ngt, skönt!


Sen va det lunchdax så gick jag och Björnar (!! rätt igen??) och åt på en romantisk restaurang, ha ha ha jag skojar bara :-) Nää det var faktiskt inte en romantisk middag, en vanlig husmanskost mat och vi snackade lite med en whiteboard, perfekt!
Då föööörstör vi ej miljön med massa papper!



Ca 14.00 var vi i LAB igen men tränade med inkallning.
Vi kastar o bamse går för att ta godis o sen ska jag kalla hit honom med "kom" och han var duktig, sen tog vi in Maries hund rottis som e den lugnaste hund jag vet! Tror aldrig jag sett ngn Rottis så lugn och..vad ska man säga..tillfredställd..inte alls stressad el ngt och jättemysig hund!



Bamse var faktiskt rätt lugn och ej skällde en enda gång om jag minns rätt när hunden kom in :-) Mallig blev jag!
Sen gick vi ut och tränade möta utomhus ,större plats o gå förbi o det gick jättebra. Så berättade jag att Bamse har mer svårt för små hundar, så tog hon (hon har faktiskt 2 rottis o 2 småhundar) o hon tog in en liten hund och då blev Bamse mer intresserad och tittade men skällde inte, men tittade extra mer liksom.

Bamse måste se mig när jag säger kom så han ska välja "se mig" än att se en annan hund, han har inga problem med ögonkontakt så länge ingen hund finns i närheten och det är det vi behöver träna med.



15.15 tränade vi med Trix o det vill jag ej berätta mycket om, för det ska ni få se , en film senare när jag tränat klart, men något som Bamse gör flera ggr, Det kan vara t.ex rulla eller ngt liknande, fast lite...annorlunda :-)


Ska lägga upp lite filmer också på träning med hundmöte etc och lab men måste kolla hur youtube fungerar först.


Det var allt, åkte hem och är så trött men glad o vara hemma men om jag ska vara ärlig saknar jag redan efter att åka till hundcampus!! :-)


Massor med kramar
Linnea & Bamse

torsdag 3 september 2009

HundCampus Torsdag 3:E sept

09.00 Teori inlärning redogör för 15 regler
           Burträning i mitt rum

12.00-14.00 LUNCH

14.00 Burträning
         Skall träning
         Sitt och Ligg med ökade störningar
         Hundmöten

Tolk kom idag, så det var skönt o dessutom Jörgen som e min favorittolk!
Det finns vissa tolk som är så "allvarliga" jag vill ha mer personliga tolk som kan vara sig själv också o ej en "dimplomat" om man nu säger så.. URSÄKTA MIG...
Vi träffades först i matsalen och gick igenom alla regler som man SKA kunna och jag har ju svårt med svenskan, just deras svenska är extra svårt tyckte min mamma.
Många svåra ord så jag fick hjälp av mamma med läxan och sen gick vi igenom dom med Lennart och det gick bra, förstår bättre nu vad de innebär m.m .

Plötsligt kom en mus i rummet och bara gick, helt orädd!!!
Vem som blev rädd? JAG!!
Jag som faktiskt inte brukar bli rädd för mus som ni flesta vet men det här gången blev jag rädd, tror för att den verkade vara TAM så kanske den klättrar upp på mig då, nejtack!

Alla bara skrattade åt mig, trevligt :-)
Sen hade vi lite paus sen gick vi upp och tittade på "dator" hur man gjorde med det där med MindMaps!
Wow, det låter jättebra, o jag ville absolut ha det programmet för det funkar då för mig, att kunna planera dagen , ha olika katogeri, viktiga saker m.m så nu håller jag på o laddar det programmet.


Lennart visar hur MindMaps fungerar
och med tolk bredvid


MindMaps ska jag använda med Bamse, mycket lättare än att föra protokoll med massa texter!!


Sen stack tolken för det fanns bara tolk fram till 11.30 så jag gick in till min rum och de andra kom sedan efter för att träna Bamse och han skällde som vanligt och jag tog in honom i buren o sen släppte ut honom o han fick lugna ner sig och sen gick det över.
Sen gick jag och köpte mat på min favorit matställe o tog med mat hit o äter precis nu :-)

Köttbullar o potatis med lingonsylt och brunsås.
En riktig husmanskost! Muuums!
Ska fortsätta efter lunchen då blir det träning med Bamse i bur och skall-träning tror jag..

14.00 MindMaps
Vi diskuterade hur man gjorde MindMaps och vi skrev då vad som vi behövde/ville ha till träningen m.m på en papper och sen pratade vi lite...

Marie som tolkar..


En skiss med MindMaps teknik
14.45 - rast
Vi gick ut o Bamse skulle göra sin behov och sen gick vi till en annan rum nere och där började vi träna med klickers, och det va lite krångligt med tejp och då kom Lennart o tryckte på min ben och då morrade Bamse och sen tänkte han nafsa på Lennart, o jag blev så ledsen för jag trodde han försökte BITA Lennart för han såg så arg ut på Lennart, morrade faktiskt länge men Lennart var lugnt hur som helst..otroligt..
Bamse nuttar min ben som ni ser..
Bamse följde med mig till dörren när ngn knackade
Och sen "hoppade" Bamse o försökte nafsa på Lennart, markera Lennart på en sätt att INTE röra mig..Sen blev jag liksom förstörd o kunde ej slappna av, men sen gick det över o de blev kompisar igen..Konstigt...Fattar ingenting o Tomi har försökt förklara för mig men jag tycker att om man nu nafsar o morrar fortfarande på Lennart o ibland morrar inte, o ibland morrar gör så jag blir osäker o kompisar kommer o klappar o de e också döva så de HÖR ju inte Bamse morra så att de inte KAN sluta klappa o då blir de väl biten sen?!!?
Bamse har aldrig bitit någon och faktiskt aldrig försökt nafsa någon så det e första gången så jag bev orolig att det spårar ur men Lennart sa att det är helt normalt och att han "tycker bara mer o mer " om mig p ga träning och då är det normalt han reagerar så och att vi ska träna honom med att folk får röra mig ändå...Puh, hur fasen stänger man av den där rädslan då??!!?


Jag och Bamse i rummet
1. Det funkar så här, först ska Bamse kunna putta min knä med lapp som jag har på min knä, och han ska putta den, så fort han puttar på den så klickar jag - beröm.
2. När han klarat det, nästa steg! Då tar vi bort lappen, han puttar utan problem när jag säger putta. Så nu har vi ej lapp kvar.  (Upprepar flera ggr )
3. Nu knackar vi på dörren och jag säger kom putta, och han puttar min knä.
Vi upprepar det flera gånger till slut hajjar han.  (Upprepa flera ggr )
4. Jag avvaktar och ser om jag ej behöver säga Putta när ngn knackar på dörren, och han kom och puttade mig utan jag sa ngt, klick beröm  (Upprepa flera ggr)
5. Någon knackar på dörren o jag väntar så att Bamse puttar mig, sen går jag upp till dörren och han följer med o sitter snällt och jag öppnar och tar emot den personen o går in o sätter mig igen.
6. Samma sak fast nu ska Bamse först nutta mig sen ska han själv gå till dörren och visa mig o jag följer honom, det gick lite trögt men det KOMMER!!
Bamse och jag öppnar dörren "ihop"
Sen gick vi till mitt rum och då skällde Bamse som sjutton,men snabbt över, och vi gjorde precis samma sak och han var jätteduktig och puttade mig och följde med till dörren, det gjorde vi bara par gånger för Bamse var så trött redan.
Sen tog vi det lugnt och jag började träna lite med Bamse själv med lite konster som ni får se senare..
Han är snabblärd!
Jätteroligt, för det ska Bamse träna med Jonna!
Sen gick jag ut med Bamse i ösregnet..Trevligt va?
Är väldigt väldigt dålig i magen o förstår inte varför för jag ej ätit chips och har ätit "husmanskost" men ändå så dålig, inte magsjuka eller så utan hemsk halsbränna + magkatarr fast jag ej ens stressat mig o jag vet om jag vilar mycket går det över.
Börjar misstänka att jag lutar mig mot datorn och det är det som gör så att jag får halsbränna och då blir man ju dålig i magen..
Så jag får försöka hitta ngt annanstans o sitta när jag skriver på bloggen..
Imorgon blir det en lång dag för det kommer flera folk med hundar och ska titta på oss hur vi tränar, och även spåra m.m så jag är lite nervös..
Hoppas jag är bra i magen!!!
Och jag får äntligen träffa barnen imorron, därför vill jag vara bra i magen imorgon så jag ej "gnäller" om allting annars för jag blir lätt irriterad när det gör ont.
Linnea & Bamse

onsdag 2 september 2009

Onsdag 2 September - är på HundCampus - kl 08.30
Dagens program:
09.00 Lab arbete
10.30 Hundmöte & Sitt och ligg med ökade störningar
12.00 - 14.00 lunch
14.00 Burträning, sitt och ligg med ökade störningar, hundmöten
16.00 SLUT FÖR DAGEN
God morgon !
Sov ej så bra pga det e is kallt inne i rummet och jag har kollat elementen.
Verkar vara på. Konstigt. Och Bamse har fått öron inf igen !
Konstigt. Verkar som det e pga det e kallt i rummet ?
Ja annars e det bra.
 Hittade en norsk tidning i köket och skulle läsa då såg jag någon jag kände igen.
       Norsk hundtidning som chefens tjej skriver i :-)
Aha! hon som är bossens tjej, alltså Lennarts tjej!
Va kul att hon jobbar på en tidning!

Kl 09.00
Vi satt och pratade igenom allt först, tolk fanns  inte men Marie kunde lite teckenspråk och tolkade litegrann.

Sen va det dags och träna Bamse med lab och han var jätteduktig, han kom ihåg hur man gjorde o.sv.

Bamse måste sitta fint innan han jag säger
till o han går upp på bordet
Björne, lustigkurren som tränar Bamse först
för att jag ska "komma ihåg" hur man gjorde med att titta först.
När man slutar och går ner ska Bamse ligga.
Han gillar ej det, han vill hellre stå.
Nu är det jag som tränar Bamse och det går jättebra!

Det var JAG som glömde litegrann hur man skulle göra i ordning m.m

Sen var det dax för att träna honom vänja med buren.
Vi la buren i en annan rum bredvid LAB rummet och sen pendlade vi med att byta träning som t.ex lab-träning o sen ta ut de andra hundar o de har labträning.
Bamse i buren
Under tiden tränade Maria sin rottweiler samma sak
Maria med sin rottis igen..
Han hade inga problem med buren där inne i andra rummet, sen lät vi ha dörren öppet så fick han se oss gå runt o han gnällde inte alls.
Sen kom en hund in för att se hur det går och då skällde han litegrann men snabbt över!!
Han går till och med frivilligt in i buren, han verkar gilla att vara i buren!
Under lab fick jag lära mig att man MÅSTE se Bamse i ögonen under tiden jag byter plats med burken eftersom Bamse annars tittar ner o ser var det hamnar.Hundar är inte dumma :-)
Tycker det e jätteroligt här!!
Vi gick ut och skulle träna "hälsa" på och då började Bamse dregla och bete sig konstigt, men de sa att det luktar väldigt mkt på hundgården och kanske lite för mkt godis så han mådde väl illa.
12.00 - 14.00 Lunchrast
12.30
Blev det avbrott i huset så man kunde ej laga mat eller liknande,det är ju en gammal hus :-(  Grabbarna  lyckades fixa till slut och jag  va då tvungen gå och värma maten på en restaurang, för klockan blev lite för mycket då man snart skulle börja träna med B igen.
14.00
Vi skulle pröva med att ha Bamse inne i buren och de tar ut deras hundar o går mot lab och så vidare.
Bamse i sin lilla bur :-)
Bamse skällde lite i början sen gick det över o han brydde sig inte alls.
Bara låg o var lugn! Jättekul och se.
Bamse i buren med rottis bredvid och det går så bra!!
Vi provade med all möjliga ställningar, att rottis skulle vända sig och sånt, Bamse brydde sig inte :-) Bara lite nyfiken o nosade lite :-)
Blev mallig, vi ska låna buren hem o se
hur det funkar ett tag innan vi köper en för sådana är rätt dyra!
Sen hade vi lite labträning samma som sist och nu går jag själv med Bamse upp och även utan koppel. Han är jätteduktig.

Jag och Bamse med Lennart i lab-rummet
Fortsätter träna med att lukta efter min doft


15.30
Vi gick upp till mitt rum för jag sa att det e mitt rum som känns "privat" för honom och det e då han vaktar, för det verkade gå för bra nere för han brydde sig inte om personer som var där.

Så fort de kom in  rummet började Bamse skälla och  blev sig själv.
Så skulle bara vara tysta och Lennart går ut och knackar på dörren och går in och efter ett tag brydde Bamse inte sig längre och  o la sig i buren igen och sov...
Han verkar gilla buren mycket.
Buren i min rum, man ser ju att Bamse gillar buren, han sitter där nästan hela tiden när jag är vid dator osv!!
Vill hellre vara där än på golvet, eller är golvet för kallt? Vet inte...
Sen var det klart för dagen.
Snart ska jag äta med de andra för Maria den andra tjejen som har sin hund från Rumänien fixar mat så alla betalar 50 kr varsin..
Ska bli gott, det ska visst bli Kotlett & Bandspaghetti och sås :-)
Jaa, jag vill liksom inte hem nu för nu e det roligt, men kvällen har ej kommit än det e då jag saknar barnen :-)
Skriver mera ikväll om ngt händer annars imorgon kväll!
Linnea & Bamse





tisdag 1 september 2009

På hund campus igen !

Hej. Är på hund campus igen. B ville ej vara på bild. Som vanligt har jag hem längtan.. Efter barnen. Alltid på kvällarna så det e så jobbigt men jag kämpar. Vet att jag e gladare i morgon bitti. Bamse verkar vara mycket lugnare än förut. Kul och se. Men han gnällde när tomi åkte hem. Vi får se hur han är i morgon. Kram och god natt Linnea & Bamse

måndag 31 augusti 2009

Hundträff för teckenspråkiga i Örebro

30 Sept
 Hundträff SignersDogs och lite om HundCampus

Det kom många idag!
Jätteroligt!!
Så vi körde igång med tipspromenaden och sen tränade vi och bollade ideer med varandra.

Jag och familjen ,vem fattas? Gubben förstås :-) och 2 katter..
Jag och Jessica diskuterar lite...
Vi fortsätter å diskuterar...

Det var fint väder o en trevlig dag, vi skulle nog ha promenerat också med hundarna men vi tänkte ej på eftersom vi tänkte mer på tipspromenaden men alla önskade sig promenera tillsammans, det får vi tänka på nästa gång.


Jessica rättar alla svar på 1x2 frågor...
Bamse och Cassandra leker..lite "hårt"...


Jag hoppas verkligen jag skötte mig nu, vad jag vet så tycker jag att jag skött mig bra men det får vi väl se :-)

Bamse skällde väldigt mycket men jag tycker ändå han var mycket duktigare än de andra gånger.

C , min bästa vän är van med Bamse och tycker att Bamse förändrat sig lite,han är inte lika ivrig som förr så det var ju skönt och höra.

Man ser ju att bara 3 dagar på HundCampus har påverkat honom en hel del så det ska bli roligt och jag ser fram emot att åka dit snart, längtar redan efter att åka dit!!


Kram
Linnea & Bamse